Direktlänk till inlägg 12 september 2009

Jag hatar svenska!

Av dante - 12 september 2009 09:33

Jag fick ett telefonsamtal.

Jag tänkte fråga hur ett ord stavas. Jag hatar svenska!


Det är inte första gången jag hört detta jag hatar svenska. Som den svensklärare jag är så hatar jag inte språket, tvärtom. Jag tycker det är kul! Inte med det sagt att jag fascineras av vareda liten del av det svenska språket, men hatar det gör jag ju inte. Jag är inte heller någon språkpolis på något sätt och definitivt inte i vardagliga sammanhang som exempelvis bloggning, dagbok, informella brev och liknande. Jag är inte perfekt i mitt spåk och jag anser inte att man i en blogg behöver skriva korrekt. Jag skriver inte alltid korrekt i bloggen, långtifrån. Men som sagt, det är informellt och då ställer jag inte höga krav på varken mig själv eller andra.


Men vad är det då som gör att många tycker illa om språket? Jag fattar inte! Hur tänker ni kring detta? Vilken skara ställer ni er till? Är det inte kul att veta att man sitter inne med kunskapen att kunna formulera sig väl och korrekt? Är det inte ball att veta att man har ett språk där man kan uttrycka sig på ett beskrivande sätt? Är det inte fascinerande att veta varför saker och ting heter som de gör, vilka ord som är våra ursvenska ord och vilka som vi snott från något annat språk? Hur tänker ni?

 
ANNONS
 
Monica

Monica

12 september 2009 16:01

Eftersom jag är svensk ut i fingertopparna så älskar jag naturligtvis svenska.....finns inget annat alternativ till den frågan.

Ha en trevlig kväll!

http://violett.bloggagratis.se

 
Paula

Paula

12 september 2009 23:38

Jag är en av dom som tycker att svenska är en aning knasigt. Då jag är finskspråkig från början så finner jag ännu idag ord som jag tycker är helt störda. Eller inte själva orden, men stavningen. På finska stavar man allt som det låter, det gör man inte i sverige vilket gör språket en aningen svårt att lära sig skriva och läsa.
EX: Cykel.
Ett helt vanligt ord, som låter som "syckel" när du säger det, men stavas med c?? (skrattar ihjäl mig åt den nya fina stavningen på cykel som jag kom på...)
Ibland uttalas c som s och ibland som k?? Hur tänkte dom som kom på allt??
Men, jag gillar svenska, har ju trots allt blivit mitt huvudspråk nu, finskan är lite bortglömd.

En annan grej, G, uttalas på en miljard sätt, nästan iaf, som J, Sch och G?? Som sagt, kul att hålla reda på allt??
Giraff, Gitarr och Gröt. Samma bokstav, 3 olika uttal??
Nu börjar jag förstå varför jag hade extra timme med språklärare i mellanstadiet... :)

Finns hur många exempel som helst. I finland uttalas och skrivs saker på samma sätt, så det är nog lättare att lära sig det. Pyörä uttalas och skrivs på ett och samma sätt. :)
(cykel på finska)

Jisses, lång kommentar, sorry. ;P

http://lso.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av dante - 4 september 2011 00:25

Jag vet. Bloggen är död. Den återuppstår för någon minut, och kommer lägga sig i davla -återigen.   jag har inte tid. Jag saknar även intresset att blogga även om jag blir sugen när jag läser mina gamla inlägg, i synnerhet alla om Elvispen. Elvis...

Av dante - 3 mars 2011 23:03

Här händer inte många knop, jag får för mig ibland att logga in (när jag väl kommer på att jag har (hade?) en blogg. Vi är fortfarande i livet. Jag jobbar fortfarande som gymnasielärare och har fått möjlighet att öka min tjänst från 80% till heltid. ...

Av dante - 7 december 2010 21:59

när jag loggade in efter en jävligt lång frånvaro ser jag flera kommentarer varav några, hört och häpna, önskar ett livstecken. Här är det. Vi is still alaijve! tackar som frågar kära ni! Jag jobbar på, jobbet ta förmycket tid ibland. Elvispen s...

Av dante - 17 september 2010 21:39

Elvispens farfar (60+) har fått en dator för första gången i sitt liv. Då kan jag läsa tidningen när jag vill säger han. En dag var datorn vansinnigt seg så farfar Elvisp bad Pappa Elvisp att titta på den.   Farfar Elvisp hade upptäckt XXX ... ...

Av dante - 16 september 2010 22:21

  (Jag heter inte Matias, och bilden är snodd från gooogle)   Idag på lektionen med "mina" elever som jag är klassföreståndare för, vi har svenska, och friskar upp grammatikminnet med lättsamma övningar och diskussioner. Klassen består av ...

Presentation


Ord ska vägas, inte räknas

Omröstning

Hur ofta besöker du denna blogg?
 Flera gånger om dagen
 En gång per dag
 Flera gånger i veckan
 En gång i veckan
 Första gången jag är här och jag kommer inte tillbaka
 Första gången jag är här och jag kommer tillbaka

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Ord skall vägas, inte räknas med Blogkeen
Följ Ord skall vägas, inte räknas med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se