Direktlänk till inlägg 14 september 2009

Vindöga -vackert så det förslår

Av dante - 14 september 2009 22:53

Okej kära bloggvänner, ni var faktiskt lite kassa på att kommentera i inlägget där jag efterlyste era tankar angående vårt svenska språk. Ni var ett par stycken som svarade och jag lovade att återkomma med några svar på frågorna.


Men eftersom intresset verkar svalt så drar jag en kort version och kanske kan det roa och intressera någon?


Vad gäller uttal av samma bokstav (ex gröt -giraff, som har olika uttal) så beror det ofta på att de olika orden är låneord eller från början svenska ord. Ibland lånar vi ord från andra språk och anpassar då vårt uttal efter det (ex CD som i cd-skiva, som fö är ganska korkat översatt då cd betyder compact disk alltså på svenska blir kompakt skiva-skiva efterdom disk betyder skiva... ) eller lånar vi ord och försvenskar dessa så de passar vårt uttal och de ljud vi är vana vid. Ibland är orden svenska från början och uttalas också därefter även om de på ett annat språk (som lånat detta ordet) uttalar det på ett sätt som passar deras språk.


Vi har under alla tider lånat ord från andra språk, populärt har varit från tyskan, franskan och engelskan. Idag är amerikanskan ett populärt spåk att låna från. Men, inte att förglömma, andra språk har även lånat ord från svenskan. Ett sådant (vackert!) exempel är vindöga som i engelskan blivit window, alltså fönster. Ordet strumpa är lånat från tyskan och är från början inget svenskt ord. Faktiskt, även om vi idag tycker det låter jävligt svenskt. Och ordet restaurang? Japp, från franskan. Bara för att ta några exempel.


Det finns egentligen hur mycket som helst att skriva kring vårt tjusiga språk och det mesta har (om inte allt?)  förklaringar till varför det stavas som det gör, eller uttalas som det gör, eller heter som det gör. Alla språk (mig veterligen) har regler kring dess utformning men sen skiljer sig dessa mellan varandra.


Jag svarar, mer än gärna, på språkfrågor om ni har några. Dock kan jag inte garantera att jag kan allt eller att de är fullständigt korrekta men lite koll har jag allt. I annat fall har jag lurat skiten av mina elever... 
ANNONS
 
Paula

Paula

15 september 2009 07:33

Ja, det var verkligen fint. Vindöga. Hade inte en aning om att window kom från sverige. :)

Hur som helst är det ganska intressant att kunna flera språk och på det sätt jämföra.
Ha en bra dag. :)

http://lso.bloggagratis.se

 
Sanna

Sanna

15 september 2009 08:11

Tack för kommentaren på min blogg! =)
Vilken liten sötnos din son är =)
Kraaaaam
Sanna

http://krimskramsan.bloggagratis.se

 
Julia

Julia

22 september 2009 12:23

Jag har en språkfråga!

Savningen av ordet förkyld... du stavar ordet på flera ställen "förskyld", det gjorde en vän också, hon är skånska. Stavar ni ordet så i södra sverige?

Tack på förhand/Julia

http://hjulia.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av dante - 4 september 2011 00:25

Jag vet. Bloggen är död. Den återuppstår för någon minut, och kommer lägga sig i davla -återigen.   jag har inte tid. Jag saknar även intresset att blogga även om jag blir sugen när jag läser mina gamla inlägg, i synnerhet alla om Elvispen. Elvis...

Av dante - 3 mars 2011 23:03

Här händer inte många knop, jag får för mig ibland att logga in (när jag väl kommer på att jag har (hade?) en blogg. Vi är fortfarande i livet. Jag jobbar fortfarande som gymnasielärare och har fått möjlighet att öka min tjänst från 80% till heltid. ...

Av dante - 7 december 2010 21:59

när jag loggade in efter en jävligt lång frånvaro ser jag flera kommentarer varav några, hört och häpna, önskar ett livstecken. Här är det. Vi is still alaijve! tackar som frågar kära ni! Jag jobbar på, jobbet ta förmycket tid ibland. Elvispen s...

Av dante - 17 september 2010 21:39

Elvispens farfar (60+) har fått en dator för första gången i sitt liv. Då kan jag läsa tidningen när jag vill säger han. En dag var datorn vansinnigt seg så farfar Elvisp bad Pappa Elvisp att titta på den.   Farfar Elvisp hade upptäckt XXX ... ...

Av dante - 16 september 2010 22:21

  (Jag heter inte Matias, och bilden är snodd från gooogle)   Idag på lektionen med "mina" elever som jag är klassföreståndare för, vi har svenska, och friskar upp grammatikminnet med lättsamma övningar och diskussioner. Klassen består av ...

Presentation


Ord ska vägas, inte räknas

Omröstning

Hur ofta besöker du denna blogg?
 Flera gånger om dagen
 En gång per dag
 Flera gånger i veckan
 En gång i veckan
 Första gången jag är här och jag kommer inte tillbaka
 Första gången jag är här och jag kommer tillbaka

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Ord skall vägas, inte räknas med Blogkeen
Följ Ord skall vägas, inte räknas med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se